2012. december 20., csütörtök

Bejglik: diósak, mákosak karácsonyra, életemben először


Bejglik: diós, mákos életemben először. Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012. 
Copyright©2012. artificium-artis.blogspot.com

A bejgli sütés rejtelmeibe a Nagymamám vezetett be, de az most nem állná meg a helyét, ha azt írnám, hogy ebben ő segített, csak a szelleme. Idén sajnos elvesztettem őt és sajnos már nem tudok az ő meleg, hangulatos konyhájában ülni és nézni az áldott jó kezét, ahogy tüsténkedik. Modern háziasszony a neten kereshet recepteket, sőt már filmek is vannak a youtube-on, ahol a mozdulatokat is elsajátíthatjuk. Így az én bejglim a Nagymamám-féle családi hagyomány és a modern receptes bejglisütés ötvözete. Azzal a különbséggel, hogy nekem még nincs hipermodern konyhám keverő-dagasztó gépekkel, így minden egyes folyamatot kézzel készítettem. 

Hozzávalók

Bejglik: diós, mákos készítése életemben először. Hozzávalók..Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012.
A tésztához 
1 kilogramm finomliszt (50-50 deka a két mákos és a két diós bejglihez)
10 deka liszt a nyújtáshoz, szóráshoz,
40 deka szőlőcukor,
2 tojás+ 1 tojás a bejglik kenéséhez, 
25 deka vaj, vagy margarin, 
4-5 evőkanál tejföl, 
2-3 deci tejszín (én habtejszínt használtam felverve),
1/2 liter szőlőcukros langyos tej, 50 gramm élesztővel felfuttatva,
2 kiskanál só,
10-10 gramm vanillin cukor. 

A töltelékhez
200 gramm cukrozott mák, 
100 gramm mazsola
2 kis üveg rumaroma, 
2 citrom megmosott és lereszelt héja és leve,
250-300 gramm darált dió és 20 deka szőlőcukor, de nekem nem lett elég édes, vagyis még 10 deka mehet bele.
Bejglik: diós, mákos életemben először. Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012.

Elkészítés (tészta)
A liszt adagokat (50-50 deka) két külön tálba szórjuk és a szoba hőmérsékleten megpuhult vajat, vagy margarin kisebb kockákra vágva egyenletesen a liszttel szétmorzsoljuk, amíg úgynevezett porhanyó (Nagymamám szerint "poronyó" tésztát) nem kapunk. Ezek után beletesszük az egy-egy kiskanál sót és a 10-10 gramm vanillincukrokat is. Ezalatt szőlő vagy nyírfacukrot teszünk a tejbe egy kicsit meglangyosítjuk, majd a friss élesztőt beleszórjuk és hagyjuk, hogy felfusson. A tejszínt felverjük és hozzákeverjük a liszthez.
Bejglik: diós, mákos életemben először. A tejszín hozzáadása.Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012.
A két bejgli tészta alapja. Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012. 

Hozzáadjuk a tojásokat is. Tésztánként egyet-egyet. Ha az élesztős tej felfutott, szép lassan elkezdjük összedolgozni a tésztát, nem nem kell erőteljesen gyúrni, mert megkeményedhet sütés közben (korábbi tapasztalat). A tésztákat, amit egy kis liszttel megszórjuk, hogyha nyújtani kell, akkor könnyebben elváljon a tál szélétől, majd letakarjuk tiszta ruhával és meleg helyre, búbos kemence hiányában :-) tűzhely, fűtőtest, sütő közelébe húzzuk, hogy megkeljenek, de vigyázva nehogy a konyharuhák meggyulladjanak! Minimum másfél órát pihentetjük, kelesztjük. Mások az egy nappal a sütés előtt elkészített tésztára esküsznek, amit 4 kis kupacban a hűtőbe téve, zacskóban légmentesen pihentetnek másnapra.
Bejglik: diós, mákos életemben először. Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012. Az élesztős tej hozzáadása.
Bejglik: diós, mákos életemben először. Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012. A meggyúrt keleszteni tett tészták.
Elkészítés (töltelékek)
A cukrozott mákot egy tálba szórjuk, majd a frissen reszelt citromhéjat, a levét, a megmosott és lecsöpögtetett mazsolát és a rumesszencet hozzáadjuk és kézzel alaposan összekeverjük.  
Bejglik: diós, mákos életemben először. A mákos töltelék elkészítése. Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012.

 A diót magam törtem és daráltam le. Majd a cukrot hozzáadtam, a mazsolát, a citromlét és a rumaromát úgyszintén a hibát viszont ott követtem el, hogy megijedtem, hogy túl nedves lesz és kirepeszti majd a bejlgit és ezért egy korábbi receptre alapozva adtam hozzá búzadarát, ami a nedvességet felszívta. Így azonban amikor kisült, nem lett elég szaftos és édes. Lehet, hogy a más receptben ajánlott tejben való felfőzést kellett volna kipróbálni. Legközelebb, ha nem is dupla annyi, de egyharmaddal több tölteléket rakok bele.
Bejglik: diós, mákos életemben először. A diós töltelék elkészítése. Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012.
Elkészítés (bejgli)
A tésztákat kelesztés után négy kupacra osztottam, majd egy belisztezett deszkán nyújtani kezdtem.
A tészta nyújtása. Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012.
A kinyújtott tésztákat nagyjából négyszögletesre (téglalap alakúra) nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, a széleket ellapogatjuk, majd három oldalát megkenjük a felvert tojással, a rövidebb végeket szép óvatosan ráhajtjuk a töltelékes részre, majd óvatosan feltekerjük. 
A tészta töltése és felhajtogatása. Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012.
 A feltekert és óvatosan a tepsibe helyezett bejgliket a felvert tojással megkenjük. Közben előmelegítjük a sütőt alul-felül sütő funkcióra, 200 fokra. A bejgliket alaposan meg kell villával szurkálni, ahol a gőz kitávozhat, van, aki a nagyobb lukak készítésére esküszik, amit habtöltő eszközzel vág ki. A Nagymamám még villával csinálta és úgy is működött.
A bejglik tojással megkenve és villával megszurkálva sütés előtt. Fotó és recept: Kocsis Nagy Noémi, 2012.
Ha ez a művelet megvan, akkor betoljuk a sütőbe. Legalább egy óráig sütjük. Félidőben megfordítjuk a tepsit, hogy egyenletes legyen a színűk a kívül és a belül lévőknek is. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy valóban átsült-e, hogy barnás-pirosas a színe, de villát beleszúrva látjuk, hogy ráragad-e a töltelék, vagy sem. 

Jó bejglisütést és karácsonyozást kívánok! 
Ez 128 embernek tetszik itt a blogon!
Köszönjük!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése